Fototeknik

Der er mange ting der skal spille sammen når man først har udvalgt et objekt til fotografering, men når det først det hele kører kan man roligt sætte sig ind foran fjernsynet eller få sig et par timer på øjet så man kan klare sig igennem næste arbejdsdag. Monteringen som teleskopet er spændt fast på følger godt nok jordens rotation, men kun hvis monteringen er præcist allignet efter Nordstjernen. Det foregår igennem en lille “polskop” som er bygget ind i min montering.  Nordstjernen ligger én grad fra himlens nordpol og roterer en omgang i døgnet, så den er ikke altid på samme sted når alt udstyret skal slæbes ud og stilles op. Heldigvis er der hjælpeprogrammer til netop det formål, og jeg bruger selv programmet “PolarFinder” som viser hvor Nordstjernen er i forhold til himlens nordpol, som det ses på billedet viser den også hvor den er de næste 3 timer med nøjagtig en times mellemrum, programmet kan også indstilles til at vise med andre tidsmellemrum. Så er det bare at sørge for at monteringen står i vater og finjusterer monteringen på plads så Nordstjernen er placeret fuldstændig samme sted i polskopet.

polallign

Nu vil monteringen følge jordens rotation, og stjernen man har fokus på i kameraet vil stort set ikke flytte sig, men til astrofotografering med lange eksponeringer kan man yderligere sætte et guidekamera til, som igennem et program “PHD Guiding”, låser sig fast på en bestemt udvalgt stjerne. Programmet vil så sende eventuelle korrektioner ud til monteringen, da guidekameraet er forbundet til monteringen og til computeren. I programmet kan man også finjustere så korrektionerne der bliver sendt ud, kommer til at passe med størrelsen af guideskopet. Man kan på grafen med den røde og blå linje følge med i hvor præcist guidningen kører. Guideskopet er typisk den lille kikkert der er spændt fast på selve teleskopet.

20130401_025636

 

Alt efter hvilket objekt man har valgt at fotografere indstilles eksponeringstid og ISO, dette foregår også på computeren som DSLR kameraet er forbundet til. Der findes mange programmer til dette formål, nogle bruger producenternes egen software, men der findes også speciallavede programmer til astrobrug. Programmet BackyardEOS er designet til astro med mange muligheder for at forbinde med f.eks. PHD Guiding, AstroTortilla, EQMod og diverse Ascom relateret software.

Når natten er forbi og harddisken forhåbentlig er fyldt med billeder, sorterer jeg med hård hånd. Eventuelle billeder med guideforstyrrleser, flyspor eller stor satellitspor kasseres. Billederne i RAW format indlæses i “DeepSkyStacker” sammen med flatframes, darkframes og biasframes – Flatframes for at fjerne vignettering og støv på kameraets sensor, darks og bias for at fjerne udlæsniingsstøj fra kameraet grundet de lange eksponeringstider. For høj ISO værdi kan også være medvirkende til ekstra støjfyldte billeder. Alle billeder stakkes sammen til et billede der gemmes som TIFF format, og indlæses i “PixInsight” som er decideret astrobilledbehandlings program. I programmet er et utal af værktøjer som hjælper en i processen med efterbehandlingen, dette kan i sig selv tage flere timer inden et tilfredstillende resultat opnås, ofte starter jeg helt forfra og prøver andre processer i programmet for at opnå bedre resultater. Billedet herunder af Andromedagalaksen i “PixInsight” har jeg nok arbejdet med 7-8 gange, det færdige resultat kan du se i galleriet.

pixinsight

 

 

Lukket for kommentarer.