Galakser

Galakserne i universet ligger millioner af lysår væk og kun enkelte kan ses med det blotte øje eller en almindelig kikkert. Der kan være fra 100 millioner til flere hundrede milliarder stjerner i en galakse og de bliver alle holdt sammen af galaksens tyngdekraft. I Mælkevejen anslås der at være mellem 200 og 400 milliarder stjerner.

Der er ca. 100 000 lysår fra den ene ende til den anden ende af Mælkevejen, mens selve skiven kun er ca. 2000 lysår tyk. Vores solsystem befinder sig ca. 26 000 lysår fra Mælkevejens centrum der ligesom i mange andre galkser er et sort hul. Solen bevæger sig rundt om centrum og en hel omgang tager ca. 200 millioner år.

Ingen ved præcis hvor mange galakser der findes i universet, men ud fra det astronomerne kan se med de kraftigste teleskoper, gætter de på at der er flere hundrede milliarder.

De fleste af de galakser, vi ser i dag, er mindst 10 milliarder år gamle. Det vil sige, at de har eksisteret i størstedelen af universets levetid. Astronomerne mener, at alle galakser er dannet i samme periode i universets historie, men de ved endnu ikke, præcis hvordan det foregik.

I mange spiralgalakser findes der en del gas mellem stjernerne. Det er denne gas, stjerner dannes af, og i galakser med meget gas bliver der stadig dannet nye stjerner.

Lukket for kommentarer.