Månen

I dette album finder du månebilleder som er sat sammen af mange små billeder (panorama), dette for at øge opløsningen og skarpheden. Der vil også være billeder som har været brugt til at sætte et helt månebillede sammen, typisk af kratere, bjerge og lignende. For at lave et panorama-billede optages der en video af et udsnit af månen med et lille kamera der passer i teleskopet. For at komme endnu tættere på sætter jeg en 2 eller 3 gange forstørrelseslinse på “Barlow”, det gør så at der skal endnu flere små videoer til et helt månebillede da udsnittet jeg optager bliver mindre. Videoen indeholder f.eks 1000 frames/billeder som ikke alle er lige skarpe på grund af lufturo fra atmosfæren, men her hjælper programmet “Registax” hvor jeg kan udvælge en procentdel af de bedste frames fra hver enkelt video som vil blive stakket sammen. I “Registax” laver jeg desuden den første skarphedsbehandling af de enkelte færdigstakkede videoer som nu er blevet til billeder. Til at sammensætte alle stakkede billeder bruger jeg enten “Photoshop” eller “ICE – Image Composite Editor” fra Microsoft. Herefter kommer yderlige skarphedsbehandling og småjusteringer af lys og kontrast som laves i diverse billedbehandlingsprogrammer. Nogle af videoerne der er brugt til månepanoramaerne kan du finde på min Youtube kanal.

Den gennemsnitlige afstand mellem centrum af Jorden og af Månen er 384.405 km, hvilket er omkring tredive gange Jordens diameter. Månens diameter er 3.474 km, lidt over en fjerdedel af Jordens. Det betyder, at Månens rumfang er omkring 2 procent af Jordens, og at tyngdekraften på dens overflade er omkring 17 procent af Jordens. Månen foretager et helt kredsløb om Jorden for hver 27,3 dage (den sideriske omløbstid), og de periodiske variationer i Jord-Måne-Sol-systemets geometri medfører, at Månen har faser, som gentager sig for hver 29,5 dage (den synodiske omløbstid).

Månen har det, man kalder “bunden rotation” i sin bane omkring Jorden. Det betyder, at Månen altid vender den samme side mod Jorden. Fordi vores måne, Månen, er så usædvanligt stor, har der været en del spekulationer om dens oprindelse. I dag regner man det for sandsynligt, at Månen er en del af Jorden, der er blevet slået løs i et stort kosmisk sammenstød. Man mener, at Jorden er blevet ramt af et objekt på størrelse med Mars, engang i Solsystemets barndom.

« 1 af 2 »

 

 

Lukket for kommentarer.